Marko Puittinen Heikomman puolella!

Herätys.

Elin jonkun hetken melko epäpoliittista aikaa. En ollut lainkaan varma vaaleihin mukaan lähtemisestä tai ylipäätään politiikan merkityksestä yhteiskunnassamme. Politiikassa ihmiset taistelevat omien tai ryhmänsä etujen nimissä unohtaen yksittäisen ihmisen jonka äänen tulisi kuulua. Pohdin, olisiko parempi keino tehdä hyvää esimerkiksi osallistuen erilaisten hyvää ajavien järjestöjen toimintaan. Uskon kuitenkin, että hyvän asian puolesta puoluepolitiikassa voidaan yhdessä onnistua. Toisaalta taas kauhuissani saan päivittäin lukea mediasta erilaisista epäoikeudenmukaisista leikkauksista ja säästöistä, kun toisaalla taas rahaa käytetään sokeasti johonkin millä ei ole realistisia perusteita kuten esimerkiksi Jumalniemen ramppeihin hienoine koristeluineen. Tämän takia on pakko jokaisen nousta, kerätä voimia, nostaa nyrkki ilmaan ja vaatia oikeuksiaan.

Ihmisoikeudet ovat jakamattomat. Tasa-arvo on tavoiteltava tila, mutta kuinka hyvin se toteutuu meidän hyvinvointivaltiossamme? Tämän hetken politiikka pohjautuu tuloerojen kasvattamiseen ja sen myötä kansan yhä suurempaan luokkiin jakamiseen. Se ei ole oikeudenmukaista. On luonnollista, että eri työstä maksetaan hieman erisuuruista palkkaa ja koulutuksesta palkitaan, mutta se ei ole este heikoimmista huolehtimiselle. Ihannemaailmassani kaikilla on hyvät mahdollisuudet ihmisarvoiseen, tasapainoiseen elämään, jokaisella on oikea katto päänsä päällä, kenenkään ei tarvitse pelätä vainoa, vahvempi auttaa heikompaa. Mielestäni yhteiskunta on yhtä vahva kuin sen heikoin lenkki.

Kansanvalta. Kansalaiset kokevat voimattomuutta päättäjien käyttäessä valtaa. Tämä näkyy kansalaisten äänestyskäyttäytymisessä. Valta pitäisi tuoda lähemmäksi kansaa. Päätöksenteosta tulee tehdä läpinäkyvää. Uutisten perusteella on vaikeaa uskoa, että kaikki päättäjät tekevät niin kuin äänestäjilleen lupaavat; päättäjät pettävät jatkuvasti äänestäjänsä ja hyvä veli -verkostot rehottavat. Kansalaisaloitteet ovat pieni merkki paremmasta, mutta eivät nekään yksin riitä. Päättäjien tulee ottaa vastuu lupauksistaan, sillä muuten koko vaalijärjestelmällä ei ole tulevaisuutta.

Aito välittäminen osana ihmisyyttä. Se ei ole ydinfysiikkaa. Sen pitäisi olla jokapäiväistä vuorovaikutusta. On turha puhua kauniita tai rakentaa lisää aitoja, jos ei osaa kuunnella ja ennen kaikkea kuulla kanssaihmistä. Jokainen ansaitsee ymmärrystä ja mahdollisuuden onnistua. Toinen tarvitsee enemmän tukea kuin toinen. Yhteiskunnan on rakennuttava yhteistyölle, yhteiselle päämäärälle, yhteiselle välittämisen kulttuurille. Resurssit tulisi jakaa siten, että jokainen saisi kohdata turvallisen ihmisen päivänsä aikana, olipa sitten kyse päivähoidossa olevasta lapsesta taikka palvelutalossa asuvasta vanhuksesta. Tulee luoda esteettömät puitteet kaikille, jolloin esimerkiksi alaraajahalvaantunut pääsee esteettömästi liikkumaan ja nauttimaan samoista asioista kuin kävelykykyinen.

Kasvavan vihan kulttuurissa on vapauttavaa rentoutua lähimmäisten seurassa ja nauttia kuppi kahvia. Kuunnella sydäntään ja rakentaa mielessään toiveikasta huomista.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Eikö ilmoituksesi Vihreässälangassa riittänyt ?

Toimituksen poiminnat