Marko Puittinen Heikomman puolella!

Olet huikee!

  • Hankimme yksikkömme seinälle nuorille taulun muistuttamaan heitä joka päivä heidän huikeudestaan.
    Hankimme yksikkömme seinälle nuorille taulun muistuttamaan heitä joka päivä heidän huikeudestaan.

Ministeri Rehulan taannoinen anteeksipyyntö jätti kylmäksi. Varmasti ainakin heidät, jotka ovat joutuneet vuosien saatossa sijaishuoltopaikkojen epäinhimillisen kohtelun uhreiksi. Eikä varmaa ole edelleenkään mitä, ja missä määrin, kaikessa hiljaisuudessa tapahtuu.

Kun kevyemmät avopalvelut on koettu tehottomiksi lapsen tai nuoren kohdalla, usein päädytään sijaishuoltopaikkaan sijoittamiseen. Sijoitusta ei tule kuitenkaan nähdä lopullisena tuomiona; se on mahdollista purkaa, jos sijoituksen syyt saadaan korjattua. Lähtökohta on tukea lapsen tai nuoren kasvua ja kehitystä sekä tähdätä työskentelyllä kotiutumiseen tai hänen omillaan pärjäämiseen. Pelkästään laitosmainen hengissä pitäminen ei riitä.

Ihmisten asenteet, lastensuojeluasiakkaiden leimaaminen, tai lastensuojelutyön kehittämättä jättäminen ovat suuria uhkia inhimilliselle lastensuojelulle. Kaikkien elämät eivät mene niin kuin saduissa kerrotaan. Eikä pidäkään mennä. Lastensuojelutyön läpinäkyvyys karistaa harhaluuloja ja tekee työstä tavoitteellista.

Kaiken menestyksekkään lastensuojelutyön ydin on aito välittämisen osoittaminen: se että osoittaa lapselle tai nuorelle, että hän on itsessään arvokas, vaikka olisikin tehnyt vääriä valintoja. Väärät valinnat kun usein ovat reaktioita jostain syvemmällä olevasta ongelmasta (mm. perheen ongelmat). Mitään ei ole kuitenkaan lopullisesti menetetty, päinvastoin. Jokainen lapsi tai nuori tarvitsee elämälleen hänen tasolleen laskeutuvan aikuisen opastajan, millaista hänellä ei ehkä koskaan aiemmin ole ollut. Aikuisen, joka tekee hetkistä merkityksellisiä ja muistettavia. Aikuisen, jolla on hänelle aikaa.

Pelkillä rajoilla, tai ”kyykyttämällä”, ei saavuteta hyviä tuloksia, ne kasvattavat vain lisää vastarintaa. Lisätyllä rakkaudella ja myötätunnolla sen sijaan luodaan yhteinen ymmärtävä ja salliva ilmapiiri mikä mahdollistaa turvallisen rajojen kokeilemisen. Sijaishuoltopaikan tarkoitus on tukea asiakastaan täyspainoiseen elämään. Se ei ole rangaistuslaitos, jossa otetaan kaikki luulot pois ja tehdään elämä mahdollisimman kurjaksi, olemalla julmia ja epäoikeudenmukaisia lasta tai nuorta kohtaan. Avoin keskustelu, yksilöllisesti annettu aika ja ennen kaikkea aito kuuleminen ovat kaiken muun lähtökohta: muuri, mille rakentaa. Ihmisen tulee kokea olevansa oman elämänsä herra. Jokainen ihminen tarvitsee kannustusta ja muistutusta omasta huikeudestaan. Jokaisen tulisi kohdella kanssaihmistään niin kuin toivoisi itseään kohdeltavan tai kasvattaa lapsia ja nuoria niin kuin kasvattaisi omiaankin.

Sijaishuoltoyksikön tulee omata riittävät resurssit yksilöllisen työotteen varmistamiseksi. Rekrytoinnissa tulee huomioida myötävaikuttavat persoonat, sillä pelkkä työkokemus tai koulutus eivät ole avain lapsi- tai nuorilähtöiselle työotteelle.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Rehulan anteeksipyyntö oli varmasti vilpitön, mutta hän on anteeksipyynnön esittäjänä täysin väärä henkilö. Jos valtion puolesta aletaan pyytää vanhoja asioita anteeksi, oikea esittäjä on valtion päämies tai eduskunta. Jälkimmäisellä esittäjällä on vielä oikeus määrätä korvauksia kaltoin kohdelluille henkilöille.

Kun hallitus ja eduskunta päivittelevät lasten huonoa kohtelua joskus takavuosina, kannattaa huomata, että harva jos kukaan edustajista ajaa rahakorvauksia uhreille.

Hyvä kirjoitus, Puittinen.

Käyttäjän MarkoPuittinen kuva
Marko Puittinen

Itse en ole rahallisten korvausten ymmärtäjä tällaisissa tai esimerkiksi henkirikostapauksissa. En ymmärrä mitä se muuttaa, se ei muuta tapahtunutta tai sen seurannaisvaikutuksia. En tiedä, muuttaako syyllisen anteeksi pyyntökään, mutta olisi se sentään askel oikeaan suuntaan. En tiedä ketä Rehula tässä edustaa. Toki se taho kuka näille lafkoille maksaa, tulisi saattaa osaltaan vastuuseen, sillä osaltaan valvonta on pettänyt ja pahasti. Inhimillisyyttä kehiin. Kaikilta sitä on vaan ilmeisesti turha vaatia.

Toimituksen poiminnat