Marko Puittinen Heikomman puolella!

Vegaaninen highway

Veganismi on matkalla kohti mainstreamia. Tammikuun vegaanihaasteeseen on ilmoittautunut jo huimat yli 5200 ihmistä! Ruokavalio on tuotu vahvasti keskusteluun erilaisilla foorumeilla ja ylipäänsä keskustelu ruokatottumuksista on saanut täysin uuden draivin ja merkityksen. Ihmiset ovat yhä valveutuneempia ruokaan liittyvistä ekologisista, eettisistä sekä terveydellisistä seikoista. Toisaalta taas vegaaniruokavalion noudattaminen on tehty koko ajan helpommaksi. Enää ei nähdä, että vegaanit ovat pelkkiä ”ituhippejä” vaan myös heillä on oikeus herkutella ”vihiksen” ja vegaanisten pizzojen parissa.

Itse osallistuin viime lokakuussa vegaanihaasteeseen ja sille tielle jäin. Aiemmin tosin olen kokeillut useita kertoja kevyempää versiota, vegetaristista ruokavaliota. Itselläni etenkin eettiset tekijät ovat olleet merkittävin syy. Samalla olen huomannut terveyteni kohentuneen; vireystila on kirkkaampi, ylimääräinen turvotus on kadonnut ja röhäisyys sekä tukkoisuus ovat loistaneet poissaolollaan. Samalla voin tukea ajatustani ihmis- sekä eläinkunnan tasa-arvoisuudesta ja näin vastustaa epäeettistä eläintuotantoa. Miksen myös näin helposti olisi ekologinen: lihan käytön lopettaminen on tehokkain tapa hidastaa ilmastonmuutosta, vaikka sitä ei moni haluakaan myöntää.

Maito- ja lihafirmojen lobbaus ”iloiset lehmät”-julisteineen holhousyhteiskuntamme koulujen seinillä on viheliäistä, kun samainen byroslavia samaan aikaan miltei kriminalisoi ”vaaralliset” lakupiiput. On outoa, että historiamme aikana epäterveellisyyttä on näin mittavasti edistetty. Sen tulee loppua. Lihan haittavero ja toisaalla kasvisperäisten tuotteiden veronkevennykset johdattavat kansaa terveellisemmän ravinnon pariin. On täysin järjetöntä, että heikkotuloinen on miltei pakotettu valitsemaan ison paketin jauhelihamössöä, koska sen hinta-määrä-suhde on hänelle kasvisvaihtoehtoa edullisempi.

Kasvisruokavalio pienentää riskiä sairastua 2 tyypin diabetekseen, sydän- verisuonitauteihin sekä eri syöpiin, sillä on näin merkittävät terveydelliset edut ja sen myötä se tuottaa suuria säästöjä terveydenhoitoon. On meidän tehtävämme huolehtia kansastamme. On meidän velvollisuutemme tarjota lapsillemme terveellistä, eettisesti ja ekologisesti tuotettua, ruokaa ja käytännön tasolla esimerkiksi viedä koulujemme ja päiväkotiemme keittiöihin vegaaninen vaihtoehto ja lopettaa vääristyneiden tarinoiden kertominen. Tampere tätä on edistänyt jo kolmen vuoden ajan, esimerkiksi Kotkalla olisi tässä paljon parantamisen varaa! Lakto-ovo-vegataristinen ruoka on helppo korvata ilman maito- tai kananmunatuotteitakin. Lisäksi oikein valmistettuna vegaaninen ruoka saattaa jopa olla maittavaa!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän bisi59 kuva
Dennis Holm

Terve,

Pieni huomio: "Lisäksi oikein valmistettuna vegaaninen ruoka saattaa jopa olla maittavaa!"

-Hyvin valmistettuna vegaaniruoka ON maittavaa! :D

Ja eihän mikään pakko ole ryhtyä täysvegaaniksi äkkirysäyksellä. Ensiksi riittää, kun lihan/maidon/munan sijaan joihinkin aterioihin ottaa hyvää ja maittavaa kasvisproteiiniraaka-aineita. Ja siitä voi sitten lihan käyttöä asteitain vähentää oman hyvinvoininn ja mukavuuden mukaan

-Rauhaa ja Rakkautta

t. lakto-ovo vuodesta 1995, ja täysvegaani vuodesta 1997

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Kasvissyönti on voimakkaasti yhteydessä arnoreksiaan ja syömishäiriöihin. Arnoreksia taas on yksi vaarallisimmista terveysuhista nuorille naisille. Kasvissyönnin edistäminen on samalla anoreksian edistämistä.

Käyttäjän bisi59 kuva
Dennis Holm

Kiitos Mikko,

Mitä voimme tästä päätellä???? Kasvisyöntiäkö pitää vastustaako jottei anoreksia lisääntyisikö???

Luulen että tämä on tätä "jäätelönsyönti lisää hukkumisonnettomuuksia".

Tosiasiassa lienee myös kausaliteetti olemassa, eli ensiksi anoreksia, sitten ruokavalio supistuessaan muuttuu kasvispainotteiseksi.

-Fred och Kärlek

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Kasvissyönti on voimakkaasti yhteydessä arnoreksiaan ja syömishäiriöihin. Arnoreksia taas on yksi vaarallisimmista terveysuhista nuorille naisille. Kasvissyönnin edistäminen on samalla anoreksian edistämistä.

Muutenkin politiikan tekeminen tällaisista elämäntapakysymyksistä, kuten kasvissyönti, on haitallista. Ihmiset äänestävät kasvissyönnin perusteella vihreitä Helsingissä, ja näin Helsingin todelliset ongelmat, kuten kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen puute, jää ratkaisematta.

Käyttäjän bisi59 kuva
Dennis Holm

Hyvä Mikko,

Facepalm!

-Love and Peace

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Lisäksi oikein valmistettuna vegaaninen ruoka saattaa jopa olla maittavaa!"

OHOH! Kuulostaa todella houkuttelevalta vaihtoehdolta! Saattaa jopa olla ...

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Kasvisruoka ON maittavaa. Mikään ei sovi puoliverisen grillipihvin viereen niin hyvin kuin bataatti tai uuniperuna, eikä siihen tarvita kuin smetanaa tai voita päälle.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Vegaanisuuden ylistys ei oikein vakuuta minua muutenkaan, kun ainakin omalle muutamia vuosia sitten vegaaniksi heittäytyneelle tyttärelleni jouduin erikseen ostamaan apteekista tiettyjä vitamiineja, joita hän ei kertomansa mukaan voinut lainkaan saada vegaanisesta ruoasta.

Ja niihin aikoihin olisin tarvinnut marketissa suurennuslasia ostoksia tehdessäni, jotta olisin nähnyt kaikki pienellä kirjoitetut tuoteselosteet. Hän pyysi joskus tuomaan perunachipsejä, mutta jos bongasi tuoteselosteesta tekstin: "Saattaa sisältää maitoproteiinijäämiä", niin ei kelvannut! Samaten thaimaalainen kasvisruoka ei kelvannut, kun tuoteselosteessa oli parin tusinan ainesosan joukossa maininta "kalaliemi".

Mitä ihmeen eläinsuojelua esimerkiksi katkaravut tai etanat tarvitsevat. Paljonko ne kärsivät siitä, että niitä käytetään ravinnoksi? Paremmin ymmärrän sen, jos joku ei halua syödä punaista lihaa periaatteen vuoksi, mutta siinäkin tapauksessa ainakin metsästetty riista olisi ulkopuolella kaikesta ihmisen aiheuttamasta laiduntamiseen tai kasvatukseen liittyvästä eläinrääkkäyksestä.

Ja vielä se klassinen: hunajaa ei saa syödä, koska mehiläiset on pantu työhön.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen Vastaus kommenttiin #8

Ei se ole tyttäresi vika, jos sinä et osaa hankkia vegaanisia tuotteita. Eikä oikeastaan kokonaan sinunkaan, tuotevalikoimat ja merkinnät ovat ainakin olleet hyvin puutteellisia.

Sadat miljoonat aasialaiset todistavat kyllä esimerkillään, että vegaanisella ruokavaliolla pärjää. Samoin kaikki menestyneet, lukuisat vapaaottelijat, ultrajuoksijat, kehonrakentajat, ammattitanssijat sun muut. Eli se eläimettömän ravinnon toimivuus ei ole mikään mielipideasia. Kuten tunnettua, kaikilla on oikeus omiin mielipiteisiin, mutta ei omiin faktoihin.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #13

Aasiassa on äärimmäisen harvinaista länsimaisten versio vegaanisuudesta.
Kukaan aasialainen vegetaristi ei tutkisi suurennuslasilla perunalastupussista onko siinä "maitoproteiinijäämiä", ei kieltäytyisi syömästä hunajaa tai kasvisruokaa, jossa on mausteena thaimaalaista kalalientä.

Suurin osa maailman vegetaristeista syö mereneläviä myös, ja silti kutsuvat itseään vegetaristeiksi. Vegaanisuus ei ole aasialainen, vaan länsimaalainen ääri-ismi. Se ammentaa kasvupohjansa kyllä jonkinlaisesta hindulaisten pienestä lahkosta, jonka jäsenet pitävät harsoa naamansa päällä, jotta eivät tappaisi pieniä hyönteisiä hengittäessään niitä sisäänsä.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen Vastaus kommenttiin #17

Kannattaa olla hiljaa, jos tietämyksesi on tuota tasoa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #19

Tyypillinen vastaus, joka kielii täydellisestä argumentaation puutteesta.

Olen asunut pysyvästi Aasiassa yhteensä viisitoista vuotta ja matkustellut siellä 25 vuoden aikana tiuhaan.

Kuinka vankka oma tietämyksesi on?

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Söin pitkään pihvejä mediumina kunnes hyvä kokki kerran laittoi pihvin raakana. Sen jälkeen pihvit on syöty pääsääntöisesti nopealla pintaruskistuksella raakana.

Muutama päivä sitten oli vaikea kuvitella mitään hienompaa kun liha-aterian jälkeen otin lasin Ballantinea ja menin loikoilemaan -23 asteessa nolla-asteiseen veteen avantoon tähtitaivaan alle. Ääriolon tuntua loivat viskilasissa olleet jäät. Pelkän salaatin jälkeen en olisi viitsinyt vaivautua...

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

On oikein hyvä, että vegaaniseen ruokavalioon siirtyneet kiinnittävät runsaasti huomiota syömiseensä. Vegaanisella ruokavaliolla on niin paljon hankalampi saada tarvittavat ravintoaineet kuin sekaravinnolla, että oman terveyden ylläpitämiseksi tietoa todella tarvitaan.

Ei minulla ole mitään vegaanista ruokavaliota noudattavia vastaan. Siitä vaan, kunhan jokaisen valinta perustuu tietoon eikä trendeihin. Lasten suhteen olisin vielä erityisen tarkkana, koska kasvuvaiheen puutostilat aiheuttavat ongelmia koko loppuiäksi.

Erityisesti pitää muistaa, ettei lemmikkien suhteen kannata sählätä. Koirat ja kissat ovat lihaa syöviä petoja. Kanille sen sijaan kasvisravinto on oikein passeli ratkaisu.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Koirat ja kissat ovat lihaa syöviä petoja ja ihminen on luonnonmukaisesti lähes täydellinen sekasyöjä, kuten porsas. Liian yksipuolinen ravinto aiheuttaa ihmiselle aina jonkinlaisia terveysongelmia. Kasvissyönnin kohdalla se kostautuu suolistovaivoina jossain vaiheessa. Samoin tiettyjen hivenaineiden saaminen vaikeutuu tai loppuu.

Suurin osa vegaaneista on tämänkin blogin kirjoittajan tavoin vihreitä. Ihmettelenkin miksi vihreän puolueen kannattajat eivät pääsääntöisesti ole luonnonmukaisen elämäntavan puolesta puhujia ihmisen ruokavalion kohdalla, vaan haluavat rajoittaa sitä keinotekoisesti ja ihmisen biologisten ominaisuuksien vastaisesti.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Olisiko kyse pikemminkin siitä, että vegaaneille, kuten monelle muullekin vähemmistölle, vihreiden suvaitsevaisuus on merkittävä tekijä puolueen valinnassa. Vihreiden joukossa voi markkinoida omaa aatettaan suht vapaasti. Todellisuudessa valtaosa tuntemistani vihreistä on sekaravinnon käyttäjiä.

Puolueen tapahtumissa ruokatarjoiluissa vegaanit huomioidaan kyllä joskus rasittavuuteen saakka. Tuntuvat lähinnä loukkaantuvan, jos tarjolla on myös normaalia ravintoa. Tavanomainen nykykäytäntö, että kasvisruokailijoille on tarjolla jotain heille sopivaa on ihan toimiva yleisperiaate. Ei meillä yritetä rajoittaa heteromeininkiäkään, vaikka homoja ja lesboja on joukossamme enemmän kuin väestössä yleensä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #11
Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Itse olen sekaravinnon puolestapuhuja. Ihminen on sekaravinnon syöjä. Siinä vaiheessa kun ihmiselle kasvaa nokka, siirryn viherpiipertäjien ravintoon. Ihmiselle ei turhaan ole luotu kulmahampaita ja paras pihvi nautitaan raakana, niin kotona, luonnossa kuin ravintolassa.

Aika ajoin tulee kaiken maailman viherpiipertäjämuoti-ilmiöitä, joiden mukaan pitäisi muka elää. Ilmiöt tulevat ja menevät, kulmahampaat pysyvät.

Käyttäjän bisi59 kuva
Dennis Holm

Terve Pasi,

"Ihmiselle ei turhaan ole luotu kulmahampaita "

Ovat kehittyneet. Ja gorillalla vasta kulmahampaat onkin, vaikka se on 100% vegaani nisäkäs. Lähimpiä serkkujamme.

Ja jos nyt katsoo ihmisen "raateluvälineitä", kulmahampaita ja kynsiä, niin aika heikot ovat jäniksen pyydystämiseen ja kuoliaaksi puremisiseen, saatika sitten peuran. Esisinisäkkäämme, homo erectus, lienee alunperin ollut lihan suhteen raadonsyöjä, eli syönyt mitä jellonilta on jäänyt ;) Mereneläviä on toki rannikkoalueilla nautittu, simpukoita ja rapuja. Sitten on keksitty kiviterät, keihäät, tuli ja pyydykset.

Mutta pointti on se, että meidän ei tarvitse, mikäli emme halua, syödä eläinperäistä ravintoa. Itse olen toki sitä mieltä, että joikainen syököön mitä haluaa. Tyttärelleni teen liha/kalaruokaa päivittän, vaikka olen itse täysvegaani (jo 20 vuotta), koska tyttäreni haluaa lihaa/kalaa. Eikä ole minun asia, ei edes oikeus, saatika painostaen, päättää hänen puolesta, mitä hän syö.

Samoin kissat, jotka asuvat luonani, syövät eläintä ihan vapaasti.

-Rauha ja Rakkautta

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

Kaikkea kohtuudella on meikän juttu.

Käyttäjän pekuchka kuva
Pekka Karttunen

Vanhan sanonnan mukaisesti; heinät on hevosia varten ja jäät on jääsärkijöitä varten.

Toimituksen poiminnat