Marko Puittinen Heikomman puolella!

16 vauhdikasta jalkaa?!

Kolmen lapsen isänä, sekä lastentarhanopettajan että päiväkodinjohtajan työtä tehneenä, minun on mahdoton hyväksyä esityksiä päivähoidon laadun heikentämisestä. Satsaukset pienen ihmisen elämään kantavat ennaltaehkäisevästi läpi koko hänen loppuelämänsä.

Ajatukset päiväkodin henkilöstöresurssien heikentämisestä ovat pöyristyttäviä. Jo nyt motivoitunut henkilökunta on usein helisemässä, kun samalla lasten ja perheiden henkilökohtaisten haasteiden määrä on lisääntynyt ja sijaisten saamista joudutaan venyttämään viimeiseen asti (ja saadaanko ylipäänsä tuttua tekijää). Miten arjessa varmistetaan lapsen edun ja yksilöllisten tarpeiden huomioiminen, miten varhaiskasvatuksesta ja päivähoidosta tehdään lapsilähtöistä, jotta jokaisen lapsen ääni kuuluu eikä toiminta muistuttaisi liukuhihnaa? Suhdelukua ja ryhmän maksimi päälukumäärää nostamalla se tuskin toteutuu.

Pienen lapsen kotona hoitamista tulee tukea. Lähtökohtaisesti oma koti on jokaisen lapsen paras paikka, taaperoikäinen ei hyödy ulkoistetusta hoidosta tai sen tarkoin kirjatusta vasusta. Kuplaansa tyytyväiset kapitalistit ovat asiasta eri mieltä, riittää että ”money talks”. Subjektiivista päivähoito-oikeutta puolustavat täyttöasteperusteisen lapsiryhmän täytön laskentakaava sekä sen tasa-arvoa ja työllisyyttä lisäävät vaikutukset. Mutta en myöskään sano, että ylipitkät hoitopäivät olisivat kenenkään etu: niihin on hoitava lääke nimeltään tuntiperusteinen päivähoitomaksu. Perhepäivähoitoa, avointa päivähoitoa, perhekerhoja ja -puistoja sekä muita vastaavia vaihtoehtoja tulee kehittää ja tarjota tärkeänä osana päivähoidon toteuttamista; palveluiden tulee huomioida perheiden erilaiset elämäntilanteet.

Päiväkodin ammatillinen johtaja, sekä päiväkodin että lapsiryhmän aikuisten erilaiset persoonat, ammatit ja koulutustaustat ja ennen kaikkea lapsen tasolle laskeutumisen taito ovat joustamattomia vaateita. Lapsi tarvitsee erilaisia pysyviä ja turvallisia vuorovaikutussuhteita, joskaan ei liian montaa kerrallaan. Varhaiskasvatuksen erityisopettajan palvelut tulee olla helposti saatavilla. Lapsen hoidon ja kasvatuksen suunnittelu tulee nähdä tiiviinä kokonaisuutena perhe tai muu huoltaja mukana.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat